V Festiwal Dyni i Ziemniaka na nami
28 września 2019 r., w Sołectwie Rosocha odbył się V Festiwal Dyni i Ziemniaka, który zorganizował Dom Kultury w Golinie wspólnie z sołectwem. Impreza ta wpisała się w kalendarz imprez Gminy Golina.
W tym roku festiwal zawitał do Rosochy, gdzie licznie mieszkańcy gminy przybyli na to wydarzenie. Celem tej imprezy jest propagowanie, kultywowanie tradycyjnych potraw z dyni i ziemniaków.
W trakcie festiwalu odbyły się konkursy: na najsmaczniejszą potrawę z dyni i ziemniaka, na Panią Dynię oraz na aranżację stołu. Oficjalnego otwarcia festiwalu dokonał Radna Rady Miejskiej Urszula Furmaniak oraz Przewodniczący Rady Miejskiej Wojciech Wojdyński.
Impreza rozpoczęła się o 16:00 i na scenie odbyła się część artystyczna. Na samym początku festiwalu zaprezentowały się dzieci ze Szkoły Podstawowej im. Stanisława Wyspiańskiego w Kawnicach, które zostały przygotowane przez opiekuna Marzenę Katulską, Karolinę Walczak i Iwonę Żabierek. Dzieci wystąpiły z programem wokalno – tanecznym gdzie m.in., usłyszeliśmy piosenkę „Biesiada w Rososze”.
Następnie na scenie zaprezentował się zespół BIG Band z Kazimierza Biskupiego oraz Kapela Podwórkowa Goliniaki Kraciaki, którzy rozbawili publiczność i zachęcili do wspólnej zabawy. Do późnych godzin nocnych trwała zabawa z DJ-em.
Podczas imprezy było można skosztować dania festiwalowe: Zupa krem z dyni, żur na swojskim zakwasie z ziemniakami, kluski śląskie z sosem dyniowym, wiejski smalec, kompot z dyni, makaron z dynią i mięsem, gzik z ziemniakami, marchewka jesienna, ketchup z dyni, langosze. Ponadto placki ziemniaczane zostały przygotowane przez OSP Rosocha.
Tradycyjnie odbył się konkurs na „Najsmaczniejsza potrawę z dyni i ziemniaka”. Jury w składzie: Sylwia Kudła, Stanisława Jasiczek, Edyta Jachnik spośród zgłoszonych potraw przyznało nagrody i wyróżnienia. Nagrodzone dania z dyni:
1.miejsce. Zupa z dyni (Roksana Działak Adamów) 2. Miejsce. Sernik na zimno z dynii (Joanna Lewandowska - Rosocha) 3. Miejsce: Sok z dyni (Sławomir Chamera - Przyjma).
Nagrodzone dania z ziemniaków: 1. Miejsce – rolada ziemniaczana z serem i szynką (Marlena Jakubowska - Węglew), 2. Miejsce – Dziady z kapustą (Danuta Szmagaj - Kawnice) 3. Pączki (Ewa Kujawa - Lubiecz). Pozostałe potrawy zostały wyróżnione i otrzymali nagrody.
Nagrodzone miejsca w konkursie na aranżację stołu: 1. Miejsce – OSP Rosocha, 2. Miejsce. – Przyjma, 3. Miejsce – Adamów.
Nagrodzone Panie Dynie: 1. Miejsce- Przyjma, 2. Miejsce – Węglew, 3. Miejsce – Rosocha.
W trakcie imprezy były stoiska z rękodziełem: wyroby z wikliny, które były chętnie kupowane przez mieszkańców gminy.
Dom Kultury w Golinie składa podziękowania dla: Urszuli Furmaniak, Naczelnika OSP Rosocha Henryka Nejmana, Sołtysa Ryszarda Kruszyny, pracownikom Domu Kultury i Urzędu Miejskiego w Golinie, druhów i druhen OSP Rosocha, mieszkańcom Sołectwa Rosocha za wszelką okazana pomoc w przygotowaniu Festiwalu Dyni i Ziemniaka.
MEDIA:
https://ttr24.pl/kategoria/kultura/swieto-dyni-i-pieczonego-ziemniaka/