Przejdź do głównej treści Przejdź do wyszukiwarki
Dom Kultury w Golinie

V Festiwal Dyni i Ziemniaka na nami

Utworzono dnia 08.10.2019

28 września 2019 r., w Sołectwie Rosocha odbył się V Festiwal Dyni i Ziemniaka, który zorganizował Dom Kultury w Golinie wspólnie z sołectwem. Impreza ta wpisała się w kalendarz imprez Gminy Golina.

W tym roku festiwal zawitał do Rosochy, gdzie licznie mieszkańcy gminy przybyli na to wydarzenie. Celem tej imprezy jest propagowanie, kultywowanie tradycyjnych potraw z dyni i ziemniaków.

W trakcie festiwalu odbyły się konkursy: na najsmaczniejszą potrawę z dyni i ziemniaka, na Panią Dynię oraz na aranżację stołu. Oficjalnego otwarcia festiwalu dokonał Radna Rady Miejskiej Urszula Furmaniak oraz Przewodniczący Rady Miejskiej Wojciech Wojdyński.

Impreza rozpoczęła się o 16:00 i na scenie odbyła się część artystyczna. Na samym początku festiwalu zaprezentowały się dzieci ze Szkoły Podstawowej im. Stanisława Wyspiańskiego w Kawnicach, które zostały przygotowane przez opiekuna Marzenę Katulską, Karolinę Walczak i Iwonę Żabierek. Dzieci wystąpiły z programem wokalno – tanecznym gdzie m.in., usłyszeliśmy piosenkę „Biesiada w Rososze”.  

Następnie na scenie zaprezentował się zespół BIG Band z Kazimierza Biskupiego oraz Kapela Podwórkowa Goliniaki Kraciaki, którzy rozbawili publiczność i zachęcili do wspólnej zabawy. Do późnych godzin nocnych trwała zabawa z DJ-em.

Podczas  imprezy było można skosztować dania festiwalowe: Zupa krem z dyni, żur na swojskim zakwasie z ziemniakami, kluski śląskie z sosem dyniowym, wiejski smalec, kompot z dyni, makaron z dynią i mięsem, gzik z ziemniakami, marchewka jesienna, ketchup z dyni, langosze. Ponadto placki ziemniaczane zostały przygotowane  przez OSP Rosocha.

 

 

Tradycyjnie odbył się konkurs na „Najsmaczniejsza potrawę z dyni i ziemniaka”. Jury w składzie: Sylwia Kudła, Stanisława Jasiczek, Edyta Jachnik spośród zgłoszonych potraw przyznało nagrody i wyróżnienia. Nagrodzone dania z dyni:

1.miejsce. Zupa z dyni (Roksana Działak Adamów) 2. Miejsce. Sernik na zimno z dynii (Joanna Lewandowska - Rosocha) 3. Miejsce: Sok z dyni (Sławomir Chamera - Przyjma).

Nagrodzone dania z ziemniaków: 1. Miejsce – rolada ziemniaczana z serem  i szynką (Marlena Jakubowska - Węglew), 2. Miejsce – Dziady z kapustą  (Danuta Szmagaj - Kawnice) 3. Pączki (Ewa Kujawa - Lubiecz).  Pozostałe potrawy zostały wyróżnione i otrzymali nagrody.

Nagrodzone miejsca w konkursie na aranżację stołu: 1. Miejsce – OSP Rosocha, 2. Miejsce. – Przyjma, 3. Miejsce – Adamów.

Nagrodzone Panie Dynie: 1. Miejsce- Przyjma, 2. Miejsce – Węglew, 3. Miejsce – Rosocha.

W trakcie imprezy były stoiska z rękodziełem: wyroby z wikliny, które były chętnie kupowane przez mieszkańców gminy.

Dom Kultury w Golinie składa podziękowania dla: Urszuli Furmaniak, Naczelnika OSP Rosocha Henryka Nejmana, Sołtysa Ryszarda Kruszyny, pracownikom Domu Kultury i Urzędu Miejskiego w Golinie, druhów i druhen OSP Rosocha, mieszkańcom Sołectwa Rosocha za wszelką okazana pomoc w przygotowaniu Festiwalu Dyni i Ziemniaka.

MEDIA:

https://ttr24.pl/kategoria/kultura/swieto-dyni-i-pieczonego-ziemniaka/

 

28-09-2019 V Festiwal Dyni i Ziemniaka

Utworzono dnia 08.10.2019, 11:05

DK GOLINA

Dom Kultury w Golinie
Plac Kazimierza Wielkiego 2

62-590 Golina

Telefon:

63 2418-097

Godziny otwarcia:

od poniedziału do piątku: 08:00-17:00

E-mail:

dk-golina@o2.pl

Zegar

Kalendarium

Rok wcześniej Miesiąc wcześniej
Październik 2019
Miesiąc później Rok później
Pon Wt Śr Czw Pt Sb Nie
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3

Imieniny

Licznik odwiedzin:

W tym tygodniu: 68

W poprzednim tygodniu: 87

W tym miesiącu: 229

W poprzednim miesiącu: 531

Wszystkich: 1659

DOM KULTURY+ INICJATYWY LOKALNE 2019